Novosti

19.08.2023

Na Brijunima predstava J. W. Goethea (Pra)Faust

U sklopu Regionalne unije teatara RUTA na Brijunima u ponedjeljak će Beogradsko dramsko pozorište odigrati predstavu J.W.Goethea (Pra)Faust. Boris Liješević koji je redatelj predstave talentirani je i priznati redatelj mlađe generacije, koji se školovao i živi i radi u Novom Sadu, gdje na Akademiji dramske umjetnosti predaje glumu. U glavnim ulogama su glumci Ozren Grabarić i Svetozar Cvetković.

O važnosti ovoga teksta nije potrebno posebno govoriti”, kaže redatelj ove predstave Boris Liješević, ”jer Faust je dio životnog puta, kada sve što smo gradili, čemu smo život posvetili izgleda promašeno i bez smisla, spremni da sve bacimo u vodu radi samo jednog trenutka utjehe.  Faust je posljednja borba u kojoj ne pomaže ni pamet ni obrazovanje. Najpametniji čovjek ostaje bez svih argumenata kojima se tijekom života oružao, bez znanja, bez mudrosti, bez smirenosti. Gdje je onda pomoć? Kako se boriti? Faust je najteže od svih iskušenja, iskušenja besmisla. Ovo je komad o čežnji za životom.“

Predstava je dugo pripremana u Beogradu i izazvala je veliku pažnju publike i kritike. “Ne samo da su predstava i tema aktualni, nego će vremenom biti sve aktualniji i u narednim stoljećima sve više prepoznatljivi. Imamo čovjeka i čovječanstvo koje stalno hoće još, stalno je nezadovoljno, koliko god da postigne hoće dalje, više, hoće van granica onoga što mu je dato i što mu pripada, hoće sve po svaku cijenu. Kada ne može da izađe iz tih granica onda se ljuti, pribjegava drugim, alternativnim putevima da bi osvojio to što želi”, objašnjava redatelj.

“Kada čovjek dođe do ništavila, kada se suoči sa sobom i kada mu se učini da nema ništa – postaje teren za đavla. Onda mu đavao kuca na vrata i kaže: ‘Hajde da ti ja nešto pokažem’. Faust kaže: ‘Ne bojim se đavola niti pakla’. To je čovjek koji se ne boji zla, ali iskustvo nas uči da se zla treba bojati. On ulazi u borbu s đavolom. To i prodaja duše đavlu nije ni pakt, to je oklada. Ali ulazak u okladu ili bilo kakav dijalog s đavolom obično ne završava dobro, jer đavao ima đavolsku inteligenciju. Đavao je produkt ovog svijeta. Iz te čovjekove oklade obično stradaju neki drugi ljudi, oni do kojih nam je stalo, ljudi koji nisu ušli u to. Svojim djelovanjem taj čovjek ne šteti toliko sebi koliko uništava život svojih bližnjih ili onih koje voli”, kaže uoči izvođenja predstave na tvrđavi Minor na Malom Brijunu Boris Liješević.

Ulaznice kupite OVDJE.