Novosti

20.08.2023

Slavodobitnik 48. Trke na prstenac je Daniel Broskvar

(ton – Zoran Milanović), riječi su to kojima je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer u Barbanu otvorio 48. Trku na prstenac. Bilo je neizvjesno do samog kraja tko će osvojiti ovogodišnju titulu najboljeg viteza Barbanštine. Pobjedu na barbanskom Gradišću izborio je Daniel Broskvar s ukupno 8 bodova – 2 punta u prvom trku, a u sridu je pogodio u sljedeća dva trka. S njim smo razgovarali neposredno nakon ceremonije proglašenja pobjednika: (ton - Daniel Broskvar). Broskvar je ovogodišnju titulu slavodobitnika Trke na prstenac izborio na konju Dila čija je vlasnica Ivana Matošević, a uz asistenciju kopljonoše Filipa Pavlića. Slavodobitnik Trke na prstenac dobio je nagradu koju je osigurala tvrtka Rudan d.o.o. i to u iznosu od 5.000 eura. A na što će ju utrošiti: (ton - ton - Daniel Broskvar1). 

Časni sud 48. Trke na prstenac činili su njegovi članovi: predsjednik Mario Kožljan, članovi Bruno Kožljan i Marino Broskvar. Vođa pješaka s naoružanjem je Sandi Maurić, a nosači i podizači prstenca su Darko Kolić i Aldo Kožljan. Vođa konjanika koji nosi zastavu Trke je Gvido Babić. Program su otvorili nastupi limene glazbe, mažoretkinja i KUDA-a Barban, a nakon Trke zahuktalo se uz Mladena Grdovića i Night Express band. Prije Trke, koja je počela u 17:00 sati, razgovarali smo s gostima, ali i domaćinom, načelnikom Općine Barban, Daliborom Pausom: (ton - Dalibor Paus). Predsjednik Hrvatskog Sabora, Gordan Jandroković u Barbanu je čest gost: (ton - Gordan Jandroković). Gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, prvi je put bio na Trci na prstenac: (ton - Darijo Vasilić). Dobrog raspoloženja bio je i europarlamentarac Valter Flego: (ton - Valter Flego). Da ponovimo, u subotu je održana 29. Trka za viticu u kojoj je pobjedu izborio Maksimilijan Rojnić, koji je jahao na konju Sindi čiji je vlasnica Melani Zajgar, a uz asistenciju kopljonoše Massima Rojnića.

Fortenova grupa je zajedno sa svojim kompanijama Agrolagunom, Jamnicom i Konzumom, već četvrtu godinu zaredom generalni sponzor Trke na prstenac te na takav način daje doprinos očuvanju važne tradicije, kulturne baštine i povijesti Barbana i Istre.

Jamnica ove godine slavi čak 195 godina te je zajedno s Janom, službena voda Trke na prstenac, a sa sloganom Izvorno naša, ponosno ističe svoje domaće podrijetlo i tradiciju te podržava mnoge izvorno naše događaje, baš kao što je i Trka na prstenac. Konzum na području Istre ima ukupno 56 prodavaonica i više od 600 zaposlenika koji svakodnevno omogućuju kvalitetnu uslugu, ponudu i najbolju vrijednost za novac za sve kupce. Agrolaguna oduvijek značajno doprinosi promociji kvalitetnih lokalnih proizvoda, od sada i u sklopu taste&shop Festigia - nove kušaonice i trgovine istarskih sireva Špin, Ol Istria maslinovih ulja i Vina Laguna u Poreču na adresi Mate Vlašića 34, kojim obogaćuje ponudu eno-gastro turizma u Istri.

Trka na prstenac održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

"Zahvaljujemo i ponosni smo na naše glavne sponzore te suradnju s tvrtkama: HEP d.d., Fortenova grupa, Rudan d.o.o. i A.B.S.", poručuju organizatori.