Novosti

29.08.2023

Pomor riba u Medulinskoj lokvi

Uslijed visokih temperatura vode i hipoksičnih uvjeta u Medulinskoj lokvi stradalo je 46 velikih jedinki riba somova i šarana. Zahvaljujući brzoj intervenciji mještanina Kristijana Siladića i ljubitelja Medulinske lokve stanje s lokvom je pravovremeno uočeno te je započelo interventno rješavanje ove nepredviđene situacije. Na terenu su uz mještane bili i članovi DVD-a Medulin, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac te su kontaktirane nadležne stručne službe kako bi se pravovremeno pristupilo sanaciji zatečenog stanja.

Jučer su na terenu, uz mještane, bili i djelatnici Općine Medulin, djelatnici Fakulteta prirodnih znanosti u Puli doc. dr. sc. Petra Burić i dr.sc. Neven Iveša, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo te Veterinarske stanice Punta. Sukladno saznanjima djelatnika Fakulteta utvrđeno je da je zbog izrazito hipoksičnih uvjeta i visoke temperature vode stradalo 46 velikih jedinki riba (somovi i šarani). Prikupljeni su i najnoviji podaci te će se isti usporediti s referentnim vrijednostima iz studenoga 2022. godine, a sve u cilju praćenja stanja Medulinske lokve te očuvanja njezine prirodne raznolikosti. Također, iako je ova situacija svima vrlo tužna sa stajališta struke ista ima i pozitivnu stranu za očuvanje Medulinske lokve s obzirom na to da se dogodio pomor invazivnih vrsta kojima nažalost Medulinska lokva ne predstavlja prirodno stanište.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije prikupili su uzorke vode kako bi se ista analizirala, a u izvršena je i hitna intervencija uklanjanja uginulih riba.

Općina Medulin ovim putem zahvaljuje svim službama na brzoj i stručnoj intervenciji kao i svim mještanima ljubiteljima Medulinske lokve koji su sudjelovali na razne načine te Kristijanu Siladiću na pravovremenim dojavama i brzi te osobnom učešću u sanaciji nastalih posljedica.