Novosti

14.09.2023

Zoran Milanović: ''Bode u oči da se u proglasu od 13. rujna nijednom riječju ne spominje Jugoslavija''

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Pazina sinoć je u Spomen domu obilježena 80. obljetnica Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom Hrvatskom. Sjednici su prisustvovali mnogi visoki dužnosnici i predstavnici lokalnih vlasti, kao i pokrovitelj proslave hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je u svom govoru istaknuo: (ton – Zoran Milanović).

Govorio je o povijesti Istre te naglasio kako su u Istri Hrvati stoljećima živjeli s Talijanima i drugim Slavenima, bez etičkog nasilja te da je sve pokvario dolazak Talijana na vlast nakon Prvog svjetskog rata, kazavši kako su oni pokvarili sve, ali i omogućili da Istra danas bude dio Hrvatske: (ton – Zoran Milanović 1).

Za ustanak u Istri predsjednik Milanović rekao je kako je imao karakter oružane pobune koji je bio dobar, opravdan i plemenit, ali da je talijanska zajednica morala platiti ogromnu cijenu da bi se naše želje ostvarile. Na kraju je zaključio: (ton – Zoran Milanović 2).

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je da je 13. rujna doista istarski blagdan, „jer su tada Istrani samo, ne čekajući da im drugi donese slobodu, odlučili o vlastitoj sudbini“. Čestitajući svima "ovaj veliki dan" istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako se Istrijani nisu nikada mirili s nepravdom, spomenuvši pritom Proštinsku bunu i Labinsku republiku smatrajući kako su sve to, kako je rekao "bili odgovori na nepravdu, na nemogućnost korištenja svoga jezika i njegovanja svoje kulture".

FOTO: Grad Pazin