Novosti

15.09.2023

Ovog vikenda u Svetvinčentu Festival sira, izbor Najkoze, Smotra istarske ovce

Ljubitelji sira, koza i ovaca ovog će vikenda svakako put Svetvinčente. U subotu i nedjelju na Placi će se od 10 do 19 sati održati 11.Festival sira na kojem će svoje proizvode izlagati Sirana Zlata, Vesna Loborika, OPG Sia, OPG Ferro, Stancija Kumparička, OPG Macan, OPG Peršić, OPG Vojak, O.G. Letec i Sapori Istra. Posebnost festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta, a diplome nagrađenim sirarima bit će dodijeljene na otvorenju Festivala u 11,00 sati u subotu. 

 
U subotu i nedjelju na Placi, ispred Kaštela posjetitelji se mogu vratiti u prošlost i razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu Mrkata istrijanskega dela. U subotu u 18:00 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja birat će se  NAJ KOZA ISTRE. Ova se tradicionalna manifestacija održava 23. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drugačije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss Istre.
 
Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 6. Smotra istarske ovce koja će započeti u 14,00 sati, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16,00 sati na Žlinji. Od 15,00 sati na placi za glazbeni dio programa pobrinuti će se Acoustic lounge Duo Iva&Robi, a istog dana u 19,00 sati bit će organizirana, u kaštelu Morosini Grimani, vođena degustacija pod nazivom „SLJUBLJIVANJE SIRA I VINA“ u suradnji s udrugom Vinistra. Za gastronomski dio pobrinuti će se OPG Pekica s posebnom i ukusnom gastro ponudom u prostoru gradske lože, Kampanjola s eko birom iz svoje proizvodnje, Kumparička koji će svoj gastro kutak imati unutar kaštela Morosini Grimani te OPG Franjul i Stancija Buršić sa suhomesnatim proizvodima. 
 
Organizatori 11. Festivala sira su Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat a pokrovitelj manifestacije je Istarska županija.