Novosti

15.09.2023

Preporučeno cijepljenje protiv korone, u labinskom Domu zdravlja idućeg četvrtka od 11 do 12 sati

Dolaskom jeseni očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa, što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik, poručili su danas iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja kolovoza 2023. godine zamjećuje se postupan porast broja oboljelih od COVID-19. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.

S obzirom na to da je tijekom 2022. godine i početkom 2023. godine cirkulacija omikron varijante bila vrlo intenzivna, a nefarmaceutske mjere u zajednici bile postupno popuštane i ukinute u proljeće 2022. godine, malo je vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo kao asimptomatsku, oligosimptomatsku, ili s razvojem bolesti u punom kliničkom obliku.Međutim, zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu, osobito kada ta zaštita s vremenom oslabi. Iz tog razloga, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19, dovoljno primijeniti ujesen samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te neovisno o tome jesu li preboljele COVID-19 ili ne.

Cijepljenje je ovu jesen preporučljivo osobama od 65 godina životne dobi i starijima, korisnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob,uključujući i djecu), kao i radnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, osobama uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, posebno djece s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju),trudnicama i zdravstvenim djelatnicima / osoblju u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima (npr. hematološki i onkološki odjeli) i hitnim bolničkim prijemima.

Većini osoba preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li ranije cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva ranije cijepljeni.Ako je osoba ranije cijepljena ili preboljela COVID-19, jesenska doza cjepiva se preporučuje najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze cjepiva ili nakon preboljenja.Cijepljenje osoba za koje je cijepljenje preporučljivo počinje 18. rujna. Cijepljenje će biti organizirano u epidemiološkim ambulantama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. U Labinu u četvrtak, 21. rujna od 11 do 12 sati.

Od početka studenog nadalje, mogu se cijepiti sve ostale osobe, koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno, ako žele. U tom slučaju se također primjenjuje jedna doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i preboljenju i o vrsti ranije primijenjenog cjepiva, a razmak od zadnje doze cjepiva ili preboljenja do primjene jesenske doze preporučljivo je da bude minimalno 12 mjeseci. Ako cjepivo XBB.1.5 ne bude dostupno, moći će se cijepiti/docijepiti BA.4/5 cjepivom, priopćili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.