Lokalne vijesti

15.09.2023

Rabac: Uskoro predstavljanje konačne vizije uređenja centralnog dijela naselja

Ovoga tjedna nastavljene su konzultacije s članovima Mjesnih odbora oko prijedloga Proračuna za 2024. godinu, te je održan sastanak s članovima MO Rabac. Uz gradonačelnika Valtera Glavičića, sastanku su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom Serđo Mandić te članovi Mjesnog odbora na čelu s predsjednikom Smiljanom Popovom.

 
Predstavnici Mjesnog odbora Rabac upoznati su s brojnim projektima koji su realizirani ili su u fazi realizacije na njihovom području, a razgovaralo se i o novim zahtjevima koje građani upućuju te prioritetima koje će Mjesni odbor dostaviti u Grad Labin prije izrade novog Proračuna. Pročelnica Lukšić istaknula je kako će se ove subote održati posljednji radni sastanak izrađivača studije uređenja središnjeg dijela Rapca s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu s radnom skupinom sastavljenom od stručnih osoba s našeg područja, odnosno zainteresiranih arhitekata i urbanista. Nakon toga, konačni će prijedlozi biti predstavljeni javnosti.
 
Do kraja godine planira se i prezentiranje preliminarne verzije odluke o izmjeni i dopuni Urbanističkog plana uređenja  naselja Rabac prema javnosti, a sve vezano uz izmjene koje se tiču centralne zone Rapca, odnosno dijela naselja kojim se bavila Studija. Istaknuto je kako su pri kraju pripremne radnje za rekonstrukciju raskrižja na ulazu u Omladinsku ulicu. Naime, ostalo je za otkupiti još jedan manji dio zemljišta za što su sredstva osigurana u ovogodišnjem proračunu.
 
 
Gradonačelnik Valter Glavičić prisutne je upoznao s detaljima oko najvećeg projekta, Aglomeracije Labin-Raša-Rabac te naglasio kako je s nosiocima projekta iz Vodovoda Labin dogovoreno kako će svi detalji biti predstavljeni direktno građanima.S obzirom na obim radova i rješavanje kanalizacijske mreže na cijelom području, valja istaknuti kako će se zbog racionalnosti radovi na prometnicama odvijati paralelno s projektom Aglomeracije upravo zbog činjenice da se ista  mjesta ne prekopavaju i asfaltiraju više puta. 
 
Gradonačelnik je istaknuo i kako je ove godine u potpunosti zamijenjena sva javna rasvjeta u naselju Rabac, onom modernijom i štedljivijom LED tehnologije. Istaknuo je i kako je izabran izvođač radova putem postupka nabave te će se uskoro započeti s potpunom obnovom dječjeg igrališta u Lošinjskoj ulici za što su osigurana bespovratna sredstva, sveukupno će biti utrošeno oko 85 tisuća eura te će Rabac dobiti još jedno posebno, tematsko dječje igralište. Jednako tako, centralna sprava s postojećeg igrališta bit će sanirana te premještena u dvorište dječjeg vrtića u Rapcu.
 
Matea Tireli, članica Vijeća mjesnog odbora uputila je pitanje o mogućnosti uređenja dodatnih parkirnih mjesta na početku Lošinjske ulice gdje za to postoji mogućnost za što je potrebno riješiti imovinsko pravne odnose, odnosno urediti vlasništvo.