Novosti

16.09.2023

Najbolji smokvenjak ima OPG Terra Magica iz Barbana

U Barbanu je danas po 17. put održana jedinstvena gastronomska manifestacija Fešta smokve i smokvenjaka

Smokva je nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa, ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine.

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti... Blagodati ovog voća
mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji, priopćili su iz Turističke zajednice Općine Barban.

Kao i svake godine, ključni dio manifestacije je izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je OPG Terra Magica iz Barbana. Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio OPG Mauro Valić iz Raklja.

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. U ponudi je, osim klasičnih smokvenjaka, bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule sudjelovala je na manifestaciji te se predstavila raznim kreativnim slatkim i slanim jelima na bazi smokve. Srednjovjekovna udruga Barbanska kula priredila je zabavni show te uveselila djecu, a najmlađi su sudjelovali na utrci „Teći ići mići“ sa školom trčanja ISTRUN.

U Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se posjetitelji divili.

Ugodna domaćinska atmosfera odisala je barbanskom placom na 17. Fešti od smokve i smokvenjaka. Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa
su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban , Barbanske i Pulske mažoretkinje,bilo je i radionica za djecu, a tijekom dana glazbom je posjetitelje uveseljavao sastav „Dečki iz Sutivanca.“

FOTO: Alen Marović