Lokalne vijesti

16.09.2023

Tjedan istarskih knjižnica i u Gradskoj knjižnici Labin

Tjedan istarskih knjižnica manifestacija je koju je pokrenulo Društva bibliotekara Istre s ciljem promocije istarskih knjižnica i knjižničnih usluga. Peti po redu Tjedan istarskih knjižnica održat će se od 18. do 22. rujna 2023. Središnja tema ovogodišnjeg TIK-a je – mir, a slogan Knjigom do mira.

Cilj postavljanja pojma mira u središte aktivnosti koje će se organizirati u knjižnicama je razvijanje svijesti o posljedicama konflikata za pojedince, skupine i društvo, promišljanje o načinima postizanja unutarnjeg mira, uočavanje važnosti uloge beletristike u izgradnji sebe, a pritom i unutarnjeg mira, poticanje na mirno rješavanje međusobnih sukoba, prepoznavanje antiratne književnosti koja nas navodi na dodatna promišljanja o svemu što rat ostavlja za sobom.

Ujedno će se za vrijeme TIK-a obilježiti i Međunarodni dan mira koji se slavi 21. rujna, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.

Gradska knjižnica Labin i ove se godine uključuje u obilježavanja TIK-a.

U srijedu, 20. rujna u 18.30
Putopisno predavanje Gorana Blaževića Kontra vjetra – Biciklom od Senegala do Ceute

Nova putnička priča Gorana Blaževića vodi nas od zelenog Senegala preko vjetrovite Mauritanije i pustoši Zapadne Sahare, preko urbanog Maroka sve do španjolskog teritorija na afričkom kontinentu. Nakon što je prehodao balkansku izbjegličku rutu 2016. godine koju je opisao u svojoj knjizi „Svilim“, Blažević se 2020. upustio u novi projekt s ciljem usmjeravanja pažnje na još jednu važnu socijalnu i političku temu. Projekt „Kontra vjetra“ temelji se na njegovoj ideji da biciklom prijeđe udaljenost od 3500 kilometara, a u središtu interesa je praćenje jedne od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe.

U četvrtak, 21. rujna u 17.30
Čitamo i stvaramo – umirujuće priče

Edukativno-kreativna radionica za djecu od 4 do 6 godina i njihove roditelje tijekom koje ćemo istražiti umirujuću moć knjiga. Opustit ćemo se uz dobru priču te naučiti jednostavnim i zabavnim vježbama smiriti našeg unutarnjeg crvića.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a dolazak je potrebno najaviti na broj telefona 852-257 ili osobno u Knjižnici.

U okviru obilježavanja 5. TIK-a Gradska knjižnica Labin se pridružuje svim istarskim knjižnicama u akciji „Članarina na po“. Akcija se odnosi na sve građane s područja Labina i Labinštine koji se žele učlaniti u knjižnicu ili obnoviti svoje članstvo u pola cijene!