Novosti

19.09.2023

Uđite u jesen sudjelujući na Rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana!

Kraj rujna tradicionalno će obilježiti mnogima najomiljeniji Rekreativni biciklistički maraton Parenzana i to 26. po redu! "Pridružite nam se na ovom izvrsnom sportskom događanju 24. rujna 2023. s početkom u 10 sati i doživite još jedan dan u kojem ćete se rekreirati i beskrajno uživati u ljepotama istarske prirode i druženju".

Rekreativno biciklistički maraton Parenzana organizira Turistička zajednica Općine Vižinada, a poznat je po tomu što redovito okupi više od tisuću biciklista i rekreativaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i šire.

Stoga je posve jasno zašto se ovaj jedinstveni maraton smatra ultimativnim rekreativnim biciklističkim događanjem u Istri koji okuplja brojne poklonike biciklizma svih generacija. Vozi se u kompletnoj svojoj duljini asfaltiranom cestom, što je mnogima privlačna činjenica, a istodobno trasa prolazi kroz fantastične vizure prelijepog istarskog krajolika. Datum održavanja maratona također je optimalan, s obzirom na to da je riječ o posezoni i samom početku jeseni, kad je vrijeme još uvijek sunčano i ugodno toplo, a bez velikih vrućina.

Cilj ovog rekreativnog događanja je produljenje turističke sezone, i želja je pokazati da Istra itekako ima što za ponuditi i van ljetnih mjeseci. Ujedno, maraton za cilj ima valorizirati i promovirati naših prirodne i druge resurse, a osobito trasu nekadašnje željezničke pruge Parenzana koja je ovuda prolazila i doslovno značila život za stanovništvo u nekim davnim vremenima.

Start biciklističkog maratona Parenzana je 24. rujna u 10 sati ujutro na glavnom trgu u Vižinadi odakle cijela priča kreće dalje kroz ljepote prirode. Trasa prolazi duž Parenzane i duga je 48 kilometara, a izgleda ovako: Vižinada (start) – Tićan – Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sv. Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine (okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada (cilj).

Prilikom organizacije mislilo se i na one koji radije hodaju kroz prirodu, ljubitelje pješačenja, pa je za njih osmišljena pješačka tura koja počinje u 10.15 sati i starta također u Vižinadi.

Prijave za ovo rekreativno događanje obavljaju se na dan maratona od 7 do 9 sati u školskoj sportskoj dvorani. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 10 eura po osobi, i uključuje majicu, medalju, vodu, okrjepu i obrok. Djeca do 10 godina ne plaćaju kotizaciju. Djeca mlađa od 14 godina moraju imaju suglasnost roditelja ili staratelja za sudjelovanje u maratonu ili osiguranu pratnju odrasle osobe.

Na web-stranici možete preuzeti obrazac za prijavu te ga ispunjenog dostaviti putem elektroničke pošte na info@tz-vizinada.hr Obavezno je korištenje zaštitne kacige za djecu mlađu od 16 godina, priopćili su iz Turističke zajednice Općine Vižinada.