Lokalne vijesti

20.09.2023

MOREmo brinuti o MORU: Nedjeljna akcija čišćenja podmorja uvale Morti

Uvala Morti, jedna od onih rajskih uvala, vjerojatno to pomisle mnogi kad je prvi put vide. Uvala s prekrasnom plažom od sitnog kamena i s modrozelenim morem okruženim netaknutom stijenom. Nažalost, i uvala koja je, uz Remac, jedan od najvećih indikatora količina naplavnog otpada na području značajnog krajobraza, i to na kopnu i u moru.Nedjeljna  akcija donijela je podvojene osjećaje – sreću jer se prvi put događalo čišćenje podmorja te uvale, a tugu jer je toliko toga moralo ostati u moru jer su prevelike nakupine prošlosti i sadašnjosti“ – tako je inicijativa Volim Prtlogpodijelila svoja razmišljanja na društvenim mrežama uoči same akcije čišćenja podmorja u sklopu projekta „MOREmo brinuti o MORU!“ koji provodi Grad Labin.


I zbilja, gledajući fotografije akcije čišćenja ovog dragulja istočne Istre, najmanje što možemo reći jest da duša plače, a srce boli.Iznimno naporan, no hvalevrijedan čin čišćenja od strane DPA Rabac (Ronilački klub), koji su dali svoj maksimum u borbi sa svime onime što ih je dočekalo u podmorju.
 
 
Podsjetimo, ovaj je projekt Grada Labina vrijedan 44.438,25 Eura te je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a kroz njega Grad Labin nastavlja s djelovanjem na području zaštite okoliša, morskog dna i ribljih vrsta.
 
Upravo je svrha projekta „MOREmo brinuti o MORU!“ očuvanje i zaštita morskog okoliša i obalnih područja  na području Grada Labina i FLAG-a Alba te je uz sva čišćenja koja su dosad organizirana, te ono koje će biti organizirano u listopadu, Grad Labin proveo i edukacije na temu zaštite morskog okoliša kojom su obuhvaćeni učenici OŠ Matije Vlačića Labin, OŠ Ivo Lola Ribar Labin, Srednje škole Mate Blažina Labin. U sklopu ovog projekta održat će se još jedna akcija čišćenja podmorja, i to akvatorija uz plažu Šeničina 22. listopada i edukacija prodavača, kupaca i posjetitelja labinske ribarnice tijekom listopada.