Novosti

15.04.2024

Prvi Balotini dani u Klubu studenata Istre ''Mate Balota''

Proteklog tjedna u Klubu studenata Istre u Zagrebu održani su trodnevni, prvi Balotini dani. Manifestacija je to koja slavi život i rad Mate Balote (Mije Mirkovića), osobe čije ime ovaj klub nosi već šest desetljeća.

U čast 125. obljetnice rođenja Balote, na dobro poznatoj adresi Ilica 13, dogodio se svojevrsni susret generacija. Članovi predsjedništva napravili su ovo po prvi puta u povijesti Kluba u kojem se, tijekom trajanja programa, tražila stolica više. Otvorenju Balotinih dana prisustvovali su brojni bivši predsjednici i članovi od kojih treba posebno izdvojiti 88-godišnjeg Piera Šurana, trećeg predsjednika Kluba (1959. i 1960.), a ujedno i najstarijeg živućeg bivšeg predsjednika Kluba, koji se vrlo emotivno obratio svima s nekoliko riječi.

Program su uveličali i članovi KUD-a „Mate Balota“ iz Raklja sa svojim kantadurima i roženičarima, nastupili su Cvjetko Brgić, Klaudio Knapić i Ljiljana Miloš dok su Balotinu poeziju čitali Luka Lupetina te Luka Catela, bivši član predsjedništva Kluba. Posjetiteljima se također s nekoliko riječi obratio i njihov voditelj Josip Percan.

Glavna točka prvog dana programa zasigurno je bila panel rasprava triju Istrijanki u Zagrebu. Raspravu je moderirala Paola Orlić, nekadašnja predsjednica Kluba, povjesničarka umjetnosti i filmska producentica. O djedovom životu i anegdotama pričala n je njegova unuka i istaknuta novinarka, publicistkinja Nada Mirković, dok je s druge strane o Baloti govorila i Evelina Rudan, jedna od najznačajnijih suvremenih pjesnikinja na čakavštini koja je 90-ih također zalazila u Istarski.

Posjetiteljima se obratio i trenutni predsjednik Kluba Žan Vido, dok je program vodio potpredsjednik Ive Cukerić. Prvi dan manifestacije završio je domjenkom te neformalnim druženjem bivših i sadašnjih članova Kluba. Drugi dan manifestacije bio je rezerviran za pub kviz na koji se prijavio maksimalan broj ekipa. Sudionici su provjeravali svoje znanje iz opće kulture, a posebno zanimljiv bio je drugi dio kviza – onaj o Istri i Mate Baloti. Trodnevna manifestacija završila je u petak pravom istarskom feštom čime su svečano zatvoreni prvi Balotini dani.