Novosti

14.05.2024

Park Prirode Učka obilježava 25. rođendan bogatim programom za sve generacije

U subotu, 18. svibnja Park prirode Učka proslavit će 25. rođendan, cjelodnevnim programom za sve generacije. Događanje će se održati u i oko Centra za posjetitelje Poklon, čime će se obilježiti i treća godišnjica njegovog otvaranja. Raznovrstan program započet će u 11 sati predstavom za djecu, „Pčelica Maja“, u izvedbi pulskog Teatra Naranča, a završit će jazz koncertom Elvisa Stanića & French Touch Tria na terasi Planinskog bara, koji se nalazi u sklopu CZP Poklon.

Posjetitelje očekuju i vođeni obilasci interpretacijskog postava Centra za posjetitelje Poklon, uz snižene cijene ulaznica; šetnja novom edukativnom Stazom vila Učkarica; radionice za djecu te predavanje ”Što mi radimo? – 25 godina upravljanja zaštićenim područjem“, tijekom kojeg će posjetitelji dobiti bolji uvid u rad Javne ustanove Parka prirode Učka, u njezine osnovne zadaće i djelatnosti te saznati što zapravo znači zaštita prirode i kako se ona provodi.

Područje planine Učke i dijela visoravni Ćićarije proglašeno je parkom prirode 19. svibnja 1999. godine, a vrijednosti zbog kojih je ovo područje zaštićeno leže u njenom reljefu i neposrednoj blizini mora, što je uvjetovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije. Tome valja dodati bogata livadna i druga antropogena staništa na kojima nalazimo brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste. Po raznovrsnosti staništa i na njima obitavajućih vrsta, jedna je od značajnijih točki biološke raznolikosti europskog kontinenta.

Tijekom programa koji je pripremila Javna ustanova Park prirode Učka, posjetitelji će moći bolje upoznati ovo zaštićeno područje, zabaviti se te provesti dan u prekrasnoj prirodi proljetne Učke. Ulaz na sva događanja je besplatan, a tijekom rođendanskog vikenda, u subotu 18. svibnja i nedjelju 19. svibnja, cijene ulaznica za interpretacijski postav Centra za posjetitelje Poklon bit će snižene za 50%.

PROGRAM DOGAĐANJA:

11.00 – 11.45 sati // PREDSTAVA ZA DJECU @ CZP POKLON, 1. KAT
TEATAR NARANČA: „PČELICA MAJA“

12.00 – 13.30 sati // VOĐENA ŠETNJA ZA DJECU I ODRASLE @ STAZA VILA UČKARICA

12.00 – 12.45 i 13.00 – 13.45 sati // STRUČNO VOĐENJE INTERPRETACIJSKIM POSTAVOM @ CZP POKLON, PRIZEMLJE

14.00 – 15.00 sati // RADIONICA ZA DJECU @ CZP POKLON, 1. KAT

14.00 – 15.00 sati // PREDAVANJE @ CZP POKLON, 1. KAT

15.30 – 17.00 sati // KONCERT @ PLANINSKI BAR, TERASA
ELVIS STANIĆ & FRENCH TOUCH TRIO

Detalje o programu možete pronaći na web-stranici Parka prirode Učka