U zagrebačkom hotelu Westin održan je jučer 9. Nacionalni DMK Forum, koji pripada ključnim godišnjim događanjima u hrvatskom turizmu, a ovo je izdanje bilo posvećeno suvremenom enološkom i gastronomskom turizmu koji je danas neodvojivi dio upravljanja destinacijama.
Forum je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) okupio brojne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva, koji su kroz dinamičan program razmijenili znanja i prezentirali primjere dobre prakse.
„Naša zemlja kontinuirano radi na razvoju i promociji eno-gastronomije kao jednog od važnih turističkih proizvoda koji često predstavlja važan motiv dolaska gostiju u destinaciju. Osim toga, eno i gastro turizam bitni su aduti u privlačenju turista izvan glavnih ljetnih mjeseci, što doprinosi razvoju cjelogodišnjeg turizma, našeg prioriteta u unaprjeđenju sveukupne turističke industrije. Zato mi je drago što je ovogodišnji DMK Forum uspješno okupio predstavnike ponajboljih domaćih agencija te inozemnih turističkih subjekata, ali i nagrađivane hrvatske chefove, koji su kroz vlastita iskustva pokazali što znači biti primjer izvrsnosti u destinacijskom menadžmentu, kao i u isticanju autentičnosti, izvornosti i atraktivnosti destinacije u okviru gastro turizma“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
Na Forumu su sudjelovali i Euro i Rosana Juričić iz putničke agencije „Atlas“ iz Rapca: (ton – Euro Juričić). Jako je važno prisustvovati ovakvim forumima da vidimo što drugi rade, kaže Rosana Juričić: (ton – Rosana Juričić). Kako je ovogodišnji forum bio posvećen gourmet turizmu, Euro Juričić o ponudi Labina i Labinštine u tom segmentu turizma veli: (ton – Euro Juričić 1).
Forum je zaključen predstavljanjem primjera dobre prakse hrvatskih turističkih regija – Istre i Kvarnera, Europske regije gastronomije 2026. Cristina Vojić Krajcar (TZ Istre) i Renata Vincek (TZ Kvarnera) istaknule su kako su ove regije, uz dugogodišnji trud i inovativan pristup destinacijskom menadžmentu, postale uzor izvrsnosti u enološkom i gastronomskom turizmu.