Novosti

02.10.2025

Jesen na pijatu u središnjoj Istri – gastronomski doživljaj koji ne smijete propustiti!

Jesen na pijatu u središnjoj Istri: Okusi jeseni na istarskim tanjurima

Na području središnje Istre se po peti put vraća gastronomska manifestacija Jesen na pijatu, u sklopu koje možete uživati u jesenskim okusima, mirisima i bojama na pijatima lokalnih ugostiteljskih objekata. Ove se godine u manifestaciju uključilo sedam ugostiteljskih objekata s područja Turističke zajednice središnje Istre, a u njihovim posebnim jesenskim menijima možete uživati od 4. do 27. listopada 2025. godine.

Najava manifestacije "Jesen na pijatu u središnjoj Istri"

U Restoranu konobi Poli Banka u Tinjanu danas je najavljen početak gastronomske manifestacije Jesen na pijatu u središnjoj Istri, koja će se po peti put održati na području TZ središnje Istre.

Na predstavljanju su sudjelovali Darko Žiković – direktor TZ središnje Istre, Ezio Pinzan – Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Igor Merlić – direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), Svetlana Buljan – predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin, Toni Banko – vlasnik restorana Konoba Poli Banka.

Darko Žiković – direktor TZ središnje Istre, Ezio Pinzan – Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Igor Merlić – direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), Svetlana Buljan – predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin, Toni Banko – vlasnik restorana Konoba Poli Banka

Kad i gdje se održava manifestacija?

Manifestacija Jesen na pijatu odvijat će se od 4. do 27. listopada 2025. u ugostiteljskim objektima na području Turističke zajednice središnje Istre.

Tijekom navedenog razdoblja, svakodnevno u radnom vremenu, ugostitelji će nuditi tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od sezonskih jesenskih namirnica našeg podneblja. Cilj manifestacije je jačanje gastronomske ponude središnje Istre, povezivanje lokalnih OPG-ova i ugostitelja, produženje turističke sezone u posezoni

Što se nudi u sklopu manifestacije? – Jelovnici i cijene

Jesenski jelovnik sastoji se od predjela, glavnog jela i deserta, po promotivnim cijenama. Uključeni su sljedeći objekti i ponude:

Agroturizam Pod Čeripnjon (Sv. Petar u Šumi, Dolinci) – 27 €

Maneštra s trukinjom

Ombolo u umaku od gljiva s njokima

Kolač od bundeve

Konoba Dišpet (Zajci, Pićan) – 27 €

Njoki od buče s gljivama

Bucmasti praščić s prilogom

Palačinka sa skutom i marmeladom od smokve

Konoba Doma (Kranjci, Sv. Petar u Šumi) – 28 €

Bruschetta s jetrenom paštetom, prepečenim lardom, krema od kostanji, džem od šipka i brusnice

Zapečeni njoki s trganom svinjetinom (plećkom) i tikvama

Desert od palente s preljevom od grožđa

Konoba Marino (Gračišće) – 24 €

Juha od bundeve

Domaća tjestenina s gljivama i salata

Pečeni kesteni i domaća rakija

Restoran konoba Poli Banka (Bašići, Tinjan)

Meni 1 – 34 €

Juha od buče

Puretina punjena sa skutom i pancetom u umaku od vrganja i lisičarki s pireom od kestena

Kolač poslužen s čašom muškata iz vlastitog podruma

Meni 2 – 45 €

Carpaccio od šumskih gljiva

Rižot Mare & Monti s kvarnerskim škampima, kozicama i vrganjima

Kolač s čašom muškata

Tinjanski Vijulin (Tinjan) – 30 €

Carpaccio od pečene buče, jabuka pire, Grana Padano i posip od pancete

Ravioli punjeni boškarinom i skutom, umak od pečene buče

Jesenska čaša

Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč) – 30 €

Aperitiv dobrodošlice

Istarski pršut, Juha

Rolana teletina s gljivama, prilog njoki

Kolač od jabuke

Okusi koje donosi istarska jesen

Dođite i kušajte ono najbolje što nam priroda ujesen nudi – gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve i druge jesenske delicije, spremljene na tradicionalni istarski način. Organizatori su Turistička zajednica središnje Istre, uz potporu Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i Udruženja obrtnika Pazin, te uz financijsku podršku Istarske županije.

Više informacija o manifestaciji dostupno je na OVOJ poveznici.