Jesen na pijatu u središnjoj Istri: Okusi jeseni na istarskim tanjurima
Na području središnje Istre se po peti put vraća gastronomska manifestacija Jesen na pijatu, u sklopu koje možete uživati u jesenskim okusima, mirisima i bojama na pijatima lokalnih ugostiteljskih objekata. Ove se godine u manifestaciju uključilo sedam ugostiteljskih objekata s područja Turističke zajednice središnje Istre, a u njihovim posebnim jesenskim menijima možete uživati od 4. do 27. listopada 2025. godine.
Najava manifestacije "Jesen na pijatu u središnjoj Istri"
U Restoranu konobi Poli Banka u Tinjanu danas je najavljen početak gastronomske manifestacije Jesen na pijatu u središnjoj Istri, koja će se po peti put održati na području TZ središnje Istre.
Na predstavljanju su sudjelovali Darko Žiković – direktor TZ središnje Istre, Ezio Pinzan – Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Igor Merlić – direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), Svetlana Buljan – predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin, Toni Banko – vlasnik restorana Konoba Poli Banka.
Kad i gdje se održava manifestacija?
Manifestacija Jesen na pijatu odvijat će se od 4. do 27. listopada 2025. u ugostiteljskim objektima na području Turističke zajednice središnje Istre.
Tijekom navedenog razdoblja, svakodnevno u radnom vremenu, ugostitelji će nuditi tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od sezonskih jesenskih namirnica našeg podneblja. Cilj manifestacije je jačanje gastronomske ponude središnje Istre, povezivanje lokalnih OPG-ova i ugostitelja, produženje turističke sezone u posezoni
Što se nudi u sklopu manifestacije? – Jelovnici i cijene
Jesenski jelovnik sastoji se od predjela, glavnog jela i deserta, po promotivnim cijenama. Uključeni su sljedeći objekti i ponude:
Agroturizam Pod Čeripnjon (Sv. Petar u Šumi, Dolinci) – 27 €
Maneštra s trukinjom
Ombolo u umaku od gljiva s njokima
Kolač od bundeve
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan) – 27 €
Njoki od buče s gljivama
Bucmasti praščić s prilogom
Palačinka sa skutom i marmeladom od smokve
Konoba Doma (Kranjci, Sv. Petar u Šumi) – 28 €
Bruschetta s jetrenom paštetom, prepečenim lardom, krema od kostanji, džem od šipka i brusnice
Zapečeni njoki s trganom svinjetinom (plećkom) i tikvama
Desert od palente s preljevom od grožđa
Konoba Marino (Gračišće) – 24 €
Juha od bundeve
Domaća tjestenina s gljivama i salata
Pečeni kesteni i domaća rakija
Restoran konoba Poli Banka (Bašići, Tinjan)
Meni 1 – 34 €
Juha od buče
Puretina punjena sa skutom i pancetom u umaku od vrganja i lisičarki s pireom od kestena
Kolač poslužen s čašom muškata iz vlastitog podruma
Meni 2 – 45 €
Carpaccio od šumskih gljiva
Rižot Mare & Monti s kvarnerskim škampima, kozicama i vrganjima
Kolač s čašom muškata
Tinjanski Vijulin (Tinjan) – 30 €
Carpaccio od pečene buče, jabuka pire, Grana Padano i posip od pancete
Ravioli punjeni boškarinom i skutom, umak od pečene buče
Jesenska čaša
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč) – 30 €
Aperitiv dobrodošlice
Istarski pršut, Juha
Rolana teletina s gljivama, prilog njoki
Kolač od jabuke
Okusi koje donosi istarska jesen
Dođite i kušajte ono najbolje što nam priroda ujesen nudi – gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve i druge jesenske delicije, spremljene na tradicionalni istarski način. Organizatori su Turistička zajednica središnje Istre, uz potporu Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i Udruženja obrtnika Pazin, te uz financijsku podršku Istarske županije.
Više informacija o manifestaciji dostupno je na OVOJ poveznici.