Dani otvorenih vrata agroturizama Istre 2025 donose bogat gastronomski doživljaj kroz četiri vikenda u studenom. Posjetite 9 istarskih agroturizama i uživajte u autentičnim jelima po promotivnoj cijeni!
Dani otvorenih vrata agroturizama Istre 2025: Autentična jela, umjetničke radionice i doživljaj ruralne Istre
Tradicionalna eno-gastronomska manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre (DOVAI) ove godine slavi svoj 15. rođendan. Pod organizacijom Agencije za ruralni razvoj Istre i u suorganizaciji s Istarskom županijom, manifestacija će se održati tijekom četiri vikenda u studenom – od 8. do 30. studenoga 2025. godine.
Devet istarskih agroturizama otvara svoja vrata
Devet agroturizama diljem Istre pripremaju posebne menije temeljene na vlastitim proizvodima i tradicionalnoj istarskoj kuhinji, sve po promotivnoj cijeni od 30 eura. U cijenu je uključen aperitiv, predjelo, glavno jelo, prilog, salata i desert. Među sudionicima su:
• Agroturizam Cerovac (Nedešćina)
• Agroturizam Dušani (Pazin)
• Agroturizam Montižel (Grožnjan)
• Agroturizam Pineta (Sv. Martin)
• Agroturizam Sia (Vodnjan)
• Agroturizam Štefanić (Kaldir)
• Agroturizam Ondina (Svetvinčenat)
• Agroturizam Pod čeripnjon (Sv. Petar u Šumi)
• Stancija Buršić (Vodnjan)
Svečano otvorenje u Stanciji Buršić u Vodnjanu
Manifestacija je započela 6. listopada 2025. godine u pršutarni Stancije Buršić u Vodnjanu. Domaćini, obitelj Buršić, uzvanicima su predstavili moderno osmišljene tradicionalne specijalitete temeljene na njihovom najpoznatijem proizvodu – istarskom pršutu.

Umjetničke radionice i aktivnosti u prirodi
Ove godine manifestacija je obogaćena zanimljivim dodatnim sadržajima – kreativnim radionicama keramike i slikarstva, degustacijama domaćih proizvoda, kao i raznim rekreativnim aktivnostima u prirodi. Idealna prilika za spoj gastronomije, kulture i aktivnog turizma!
Očuvanje istarske tradicije i ruralnog identiteta
DOVAI je pokrenut 2010. godine kako bi promovirao istarska seoska domaćinstva te produžio turističku sezonu kroz valorizaciju tradicionalne gastronomije. Danas je to prepoznatljiv projekt koji povezuje poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo, a posjećuje ga oko 5.000 gostiju godišnje. Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za turizam i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije te u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije, Istarskom razvojnom turističkom agencijom, Hrvatskom gospodarskom komore, Županijskom komorom Pula.
FOTO: DOVAI