Lokalne vijesti

24.12.2014

Potpisan sporazum o trajnom partnerstvu labinske umjetničke škole i glazbene škole iz Praga

Krajem prošlog tjedna u prepunoj katedrali sv. Vida u Pragu, pod pokroviteljstvom i u prisutnosti  češkog kardinala Dominika Duke, nadbiskupa  Grada Praga i ostalih visokih uzvanika, učitelji Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina imali su čast sudjelovati na svečanom Božićnom koncertu, uz izvođače partnerske Zakladni umelecke škole Hostivar iz Praga, kao dio ogromnog zbora i orkestra koji je izveo tradicionalnu češku Božićnu misu skladatelja Jakuba Jana Rybe.

Nakon prigodnih uvodnih riječi ravnatelja Umjetničke škole iz Praga  Jirija Stareka, škole koja jedina od praških škola ima dozvolu nastupiti u ovoj velebnoj građevini i pozdravnih riječi monsinjora Duke, slijedilo je jednosatno glazbeno djelo u kome su se savršeno usklađeno izmjenjivale dionice solista i pjevačkog zbora uz uvježbani orkestar kojim je ravnao dirigent Pavel Trojan. Bio je to izvrstan koncert vrsnih glazbenika koji je publika nagradila dugim, zasluženim pljeskom.

Nakon svečanog koncerta, predstavnici labinske Umjetničke škole, zajedno s ostalim visokim uzvanicima, bili su pozvani na domjenak i druženje s kardinalom u njegovoj privatnoj rezidenciji. Bio je ovo svečani završetak dvodnevnog boravka u Pragu. Dan ranije, 18. prosinca, učitelji su prisustvovali vrlo konstruktivnom predavanju u organizaciji Zakladni umelecke škole, povezane s Institutom u Londonu, na temu Kodalyjeva metoda ''Da capo'' za glazbene početnike te razmijenili korisna iskustva u radu s učenicima sa svojim kolegama iz Praga.

Slijedio je večernji koncert u koncertnoj dvorani u Petrovicama.  Nakon uvodnih riječi gradonačelnice praškog 10. okruga koja je istaknula važnost međunarodne umjetničke suradnje, ravnatelj škole Hostivar iz Praga Jiri Starek i privremena ravnateljica Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina  Melita Lasek, potpisali su zajednički sporazum o trajnom partnerstvu.

{fcomment}