Novosti

07.11.2013

Jubilarni 10. Dani hrvatskog kulinarstva u Umagu će okupiti više od stotinu kuhara i slastičara

Dani hrvatskog kulinarstva, najveće događanje kulinarske struke, ove će se godine održavati od 10. do 14. studenog u Hotelu Sol Garden Istra u Umagu. Jubilarno deseto izdanje manifestacije obuhvatit će 10. Državno prvenstvo kuhara, 5. Državno prvenstvo slastičara te 8. Kamelija kup, natjecanje učenika.

Velik dio natjecanja održavat će se u montažnim kuhinjama, pred publikom, a kao i prijašnjih godina, velik je odaziv kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske.
Kuhari se natječu u čak 13 kategorija prilagođenih zaposlenicima eminentnih restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama ili školama te zaposlenicima kuhinja koje nude tradicionalna jela svog kraja. Međutim, samo rezultati u prve tri kategorije bodovat će se za naslov Državnog prvaka u kuharstvu. Kuhar koji želi ponijeti ovu prestižnu titulu u tri dana morat će pripremiti 10 različitih hladnih i toplih jela te deserata.
Natjecanja slastičara održat će se u pet kategorija, a da bi ponijeli titulu najboljeg majstori ovog zanata moraju pripremiti svečanu tortu i šest različitih slastica.
Kamelija kup, natjecanje učenika završnih razreda strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, zahtjeva od ekipa učenika da pripreme slijed od četiri jela.

Vrsni kuhari otkrivaju tajne zanata amaterskim kuharima

Osim natjecateljskog dijela Dana hrvatskog kulinarstva profesionalni kuhari, ali i amateri, mogu sudjelovati u kulinarskim radionicama pod vodstvom vrhunskih domaćih i inozemnih majstora zanata.
Jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarki, Dragica Lukin, kroz interaktivnu radionicu pripremat će neke od najpoznatijih hrvatskih slastica te pokazati i prenijeti nekoliko korisnih slastičarskih trikova koje ćete koristiti u svakodnevnoj pripremi brojnih slastica.
Zoran Stanisavljević prikazat će kako kreativno i prema modernim trendovima pripremiti i poslužiti tradicionalna istarska jela.
Prvak države u kuharstvu za 2011. godinu, Anđelko Levanić, otkrit će polaznicima tajne pripreme malih zalogaja – finger fooda.
Kako jednostavnim potezima nožem napraviti atraktivne ukrase od voća i povrća naučit će vas Marijan Bošnjak, državni prvak u kulinarskoj artistici.
Poznati talijanski slastičar Gennaro Barbato predstavit će nekoliko jednostavnih božićnih i novogodišnjih slastica koje ćete s lakoćom moći pripremiti svojim najdražima, a on će vas uvesti i u svijet čokolade. Otkrit će vam osnove i trikove kako pravilno obrađivati čokoladu i pripremiti slasne čokoladne praline.
Mirjana Habek na svojoj će radionici polaznike upoznati s načinima pripreme vegetarijanskih jela i njihovom vrijednosti u prehrani, a kroz zabavnu radionicu Dragana Viskovića naučit ćete kako brzo pripremati ukusna jela iz woka.
Za odvažne, tu je i radionica oblikovanja skulptura od leda. Miro Rismondo iz Slovenije prenijet će svoje znanje ove ekstravagantne umjetnosti.

Kotizacija za svaku četverosatnu radionicu je 150 kuna, osim za radionicu skluptura od leda koja stoji 250 kuna. U cijenu su uključene sve namirnice, pribor i popratni materijal te, naravno, degustacija pripremljene hrane.
Broj sudionika je ograničen, a više informacija o radionicama te obrazac za prijavu možete naći na stranici Hrvatskog kuharskog saveza (www.kuhar.hr). Za sva dodatna pitanja obratite se na adresu hks@kuhar.hr ili na Facebook stranici (www.facebook.com/DaniHrvatskogKulinarstva).

Organizator DHK-a je Hrvatski kuharski savez, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Minstarstva turizma.