Scena

Tehnoline telekom

11.09.2013

Neobjavljene i raritetne snimke Leta 2 po prvi puta na službenom izdanju!

Nakon kompilacijskog vinila ''Kurcem do vjere/Thank You Lord'', svojevrsnog službenog zapisa dosadašnjeg kazališnog i koncertnog djelovanja, Let 3 je od zaborava spasio svoju i preteču – Let 2.

Dosada neobjavljene raritetne snimke s početka 80-tih, kada je Let 2 proizašao iz multimedijalnog projekta Strukturne ptice, uz minimalne zahvate, objavljene su ovih dana na albumu ''Punjeta'', prvom službenom izdanju ove kultne riječke formacije, preteče Leta 3. Tadašnju postavu benda činili su Damir Martinović Mrle koji je prije toga djelovao u projektu Struktrune ptice te bendu Termiti, Zoran Prodanović Prlja koji je prva scenska iskustva skupljao u Umjetnicima ulice, bubnjar Berislav Dumenčić Kiko iz Termita, te gitarist Mladen Vičić Ritchie koji je svirao u Parafima.

Svojevrsni konceptualni moment bend je ostvario uvrštavanjem novog singla ''Punjeta'', sa dijelom teksta iz opusa Leta 2 odnosno pjesme ''Gomile umiru glasno'', te refrenom i aranžmanom iz aktualne 2013., danas, trideset godina kasnije, funkcionira na isti način – kao himna i mantra radničke klase. Dokaz je to, bend smatra, da smo tu gdje jesmo i ne pomičemo se s jedne točke. Punkerska reakcija na stanje s početka 80-tih, isti je glas koji artikulira i današnje, nepromijenjeno stanje. ''Punjeta'' je upravo iz razloga zaokruživanja cijelog procesa izbjegla uvrštavanje na nedavno objavljeni vinil ''Kurcem do vjere /Thank You Lord'', te je svoje mjesto smisleno našla na upravo objavljenom, istoimenom albumu Leta 2.

Da se radi o iznimnom materijalu, ključnom i za nadolazeću karijeru, koji je vrijedilo priprediti za širu javnost, dokazuje i činjenica da su neke od pjesama iz razdoblja Leta 2 nastavile svoj aktivan život kroz Let 3, poput ''Sam u Vodi'' i ''Ne trebam te''.

Ovo iznimno izdanje prilika je da se prisjetimo početka jedne velike priče, koja u svom izvornom obliku neće imati nastavak, ali je svojim kratkim artističkim djelovanjem i uzbudljivom glazbom označila početak nečeg većeg, hrabrijeg i beskompromisnog. Poseban kuriozitet je fotografija na naslovnici albuma na kojoj se nalazi Bing, legenda riječke scene koji je prije više od dva desetljeća krasio naslovnicu kultnog albuma Leta 3 – ''Two Dogs Fuckin' ''.

Široki spektar glazbenih polja oko kojih se Let 3 kreće, od samih početaka do nedavno objavljenog vinila sa kazališnim glazbenim komadima, početkom listopada oplodit će i objava soundtracka filma ''Kauboji'' za koji je Mrle zajedno sa svojom životnom suputnicom Ivankom Mazurkijević, nakon filma ''Sonja i bik'' koji je osvojio Zlatnu arenu ove godine u Puli, radio glazbu.

Bogato kazališno djelovanje popunjavalo je vrijeme između objava službenih albuma Leta 3. Tako je Zoran Prodanović Prlja sudjelovao u predstavama ''Pilad'', ''Jazz'', ''Marš'', ''Pijani proces'', ''Baba Yaga je snijela jaje'', sve u režiji Ivice Buljana. Zajedno s Damirom Martinovićem Mrletom sudjelovao je u predstavama ''Fedra'' i ''Kiklop''.

Mrle je trenutno angažiran u predstavi ''Rekvijem za organe'' u režiji Senke Bulić, priprema ''Knjigu o džungli'' u Banjoj Luci, a iza sebe ima brojne angažmane u predstavama ''Ježeva kućica'', ''Pozdrav Europi; Radio Kundera'', te sudjelovanje u predstavljanju Hrvatske na Venecijanskom bijenalu skladavši glazbu za projekt ''Između sustava/In between''.

U pratećoj knjižici uz izdanje nalaze se tekstovi nekoliko suvremenika Leta 2 koji su napisali vlastite osvrte na djelovanje i utjecaj benda:

''... grupa Let 2 je istovremeno svojim karakterističnim zvukom i stilom iskočila iz prosjeka. Svojim teškim i nježnim stihovima, Mrle je pripremio sjajan teren za Prlju kao novog snažnog frontmana, a Let 2 kao grupu iz koje pršti mračna ali snažna energija čije vrijeme tek dolazi./... do prvog albuma, kada su već postali Let 3, Mrle i Prlja ostavili su debeli trag koji je udario temelje svega što se kasnije zbivalo sa Letom 3 ali i mnogobrojnim bendovima sa riječke i hrvatske scene.'' – Dubravko Jagatić

'' A uslijedila je povijest: Let 2 je tvrdio da je "letjeti teško" pa je trajao svega godinu dana, ali je bio nužni katapult za ono što smo dobili kada je 1987. neki novi Let 3 konačno uspio preletjeti "Rijeku - Pariz -Teksas". 

Baš kao što muškarac može bez fudbalerki, a ne može bez brkova, Hrvatska bi bez Leta 3 bila nezamisliva. A Let 3 je bez Leta 2 jednostavno nemoguć.'' – Velimir Grgić

''Još i danas Let 2 opravdano polaže pravo na zasebno mjesto u priči koja isprepliće neobuzdane adolescentske psine Termita, lutanja snolikim krajolicima Strukturnih ptica i divovski uveličane groteske Leta 3./ U tom smislu, objavljivanje albuma Leta 2 nije puko objavljivanje dokumenta nekog prošlog vremena; ono je prije svega izazov otkrivanja jedne priče i jedne povijesti koja uporno nastavlja biti poticajna i ne prestaje biti taman ili sjajan predmet želja.'' – Ivan Molek

''Riječki rock time je dobio unikatnu odrednicu za buduća desetljeća, vjerojatno i pokoljenja.

Već u startu je Let 2 pokazao rafiniran pristup glazbi, u skladu sa svjetskim post punk stremljenjima, i samo s nekoliko demo-snimaka uspio se nametnuti kao band koji predvodi juriše juvenilnih rebela s riječke rock-scene koji su autohtone punk porive ostavili u boljoj prošlosti.’’ – Bojan Mušćet

Let 2 ''Punjeta'' – od ovog je tjedna u prodaji!