Novosti

11.09.2013

Planinarsko društvo “Skitaci” Labin organizira Opću planinarsku školu

Planinarsko društvo “Skitaci” Labin organizira Opću planinarsku školu, kao osnovni oblik obrazovanja planinara. Polaznici stječu kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnosti kretanja u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje i upoznaju se sa prirodom.

Završena planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (speleološka, alpinistička, športsko-penjačka, markacijska i vodička).

Škola se sastoji od teoretskog (predavanja) i praktičnog dijela (vježbe i izleti), a školu vode iskusni planinari planinarskog društva "Skitaci" Labin, vodiči Stanice planinarskih vodiča Istra, speleolozi i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U planinarskoj školi bit će zastupljena sljedeća predavanja: osnove planinarenja sa etikom, planinarska organizacija, planine i kretanje po planinama, planinarska oprema, orijentacija, organizacija planinarskih izleta (priprema), markiranje planinarskih putova, prva pomoć, HGSS i opasnosti u planinama, alpinizam, spelologija, meteorologija, ekologija, radne akcije i dežurstva u našoj planinarskoj kući na Skitači, završni ispit i svečana dodjela diploma.

Kako upisati planinarsku školu ?

Upisi u planinarsku školu počinju 4.9.2013. i traju do 24.9.2013. (svakog utorka) u prostorijama planinarskog društva "Skitaci" na adresi Kalić 2 Labin, od 20:00 do 20:30 sati.

Predavanja će se održavati utorkom u prostorijama RIŠ-a od 19:00 do 21:00 sat, a uvodno predavanje bit će 24.9.2013. (utorak) u 19:00 sati, dok će vježbe i izleti biti vikendima.

Upisnina za opću planinarsku školu iznosi 100 kuna, a uvjet je obavezno članstvo u HPS-u (PD Skitaci ili ostala društva HPS-a sa iskaznicom i markicom HPS-a za 2013.godinu). Polaznici škole sami snose troškove prijevoza, noćenja i prehrane na vježbama–izletima.

Voditelj škole: Saša Kardinar, SPV Istra,  091 366 2424

Informacije: Kristian Ružić 095 905 3153, Aleksandar Kršulja 091 1867 828, ili na e-mail društva: pd.skitaci@pu.t-com.hr

Osnovne stvari o školovanju i planinarstvu uopće možete naći na stranicama HPS-a