Novosti

07.01.2022

Zemlja i građani drugog reda?

Kao stari istarski furešt, godinama se već službeno i privatno smucam po gotovo svim zemljama Europske unije i uočavam, uz ostalo, i to da su cijene istih roba u istim trgovačkim lancima u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji...znatno niže nego u Istri.

Zbog više suvislih razloga ne želim ovom prilikom imenovati trgovačke lance, ali građanima nije teško prepoznati internacionalne trgovine u istarskim gradovima, a onima koji kao i ja češće putuju, moja opažanja su i suvišna, pogotovo što se ne radi samo o dvojnim cijenama već i o dvojnoj kvaliteti istih roba. Na primjer, nutella, crna čokolada, deterdženti, tečni sapuni, vino, jestiva ulja, masline, parfemi, kozmetika...imaju jednu kvalitetu za zapadne, drugu za ostale pa i istarske potrošače.

Ma koliko takva trgovinska segregacija bila općenito skandalozna i neprihvatljiva, mene posebno brine poslovična anemija jedanaest hrvatskihih zastupnika u Europskom parlamentu među kojima je i prvi među jednakim Istrijanima, Ivan Nino Jakovčić, koji je od 25. svibnja 2014. kada je izabran u EP, kroz Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE), i po ovom pitanju mogao učiniti više.

Mnogo agilnija je proteklih godina bila HDZ-ova zastupnica u Bruxellesu, Dubravka Šuica, ali očigledno je da nije imala dovoljno sinhroniziranu podršku ostalih hrvatskih koleginica i kolega u Europskom parlamentu kako bi konačno slomila okrutno-pohlepne trgovačke lobbyje. Još je čudnije zašto se u tom kontekstu nikada odlučno i decidno nije oglasio ni jedini hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji, Neven Mimica, čiji je portfelj od 1. 11. 2014. veoma blizak temi o kojoj govorim: međunarodna suradnja i razvoj!

Ova tema, zapravo, bolje nego mnoge druge pokazuje kolika je istinska moć poslovnih lobbyja u odnosu na vlast, institucije i zvanične politike, te koliko su doista pasivni istarski građani kao potrošači, kao i njihovi interesni instrumenti poput raznoraznih udruga i asocijacija potrošača.

Dolazeći prvi put u Istru prije mnogo godina zaljubljen, očaran i zanesen terrom magicom, istinski sam vjerovao da je ovdje sve drugačije, bolje i progresivnije nego u ostalim regijama Hrvatske. Kako, međutim, vrijeme prolazi spoznajem da ljudi jesu plemenitiji, tolerantniji, gostoprimljiviji..., ali da vlasti i političari pulsiraju po istim matricama kao i drugdje gdje prijelazno razdoblje iz socijalizma u kapitalizam traje predugo – kao u Zagrebu, Sarajevu, Tirani, Podgorici, Beogradu, Bukureštu, Sofiji...Odem li u Prag, Budimpeštu, Bratislavu, Rigu ili Tallinn na primjer, vrlo brzo i lako uočavam tu suštinsku razliku između uređenih i neuređenih država i regija, odnosno između država i regija sa stvarnim u odnosu na one sa formalnim sustavom vrijednosti.

Istra, dakle, jeste najrazvijenija regija Hrvatske – centralnoeuropske zemlje u kojoj su ekonomija, gospodarstvo, socijalna politika i čovjek još uvijek u drugom planu u odnosu na povijest, stranačka nadmetanja i patriotizam.

Vaš Furešt