Novosti

07.01.2022

Priroda uzvraća udarac

Čitajući još jednu vrlo, vrlo zanimljivu knjigu o Nikoli Tesli, mom idolu iz djetinjstva, u zrelim godinama, danas i zauvijek - potpuno postadoh blizak teozofskom učenju (Teozofija je sinteza nauke i religije začeta u 19. stoljeću) po kojem je ovaj Ličanin nadnaravne pameti i vizije. On je, zapravo, Arhej. 

Arheji su, po istom teozofskom učenju, nadljudska bića koja bivaju stvorena od Kosmosa za velike prekretnice, a glavni im je zadatak da vode brigu o dobru za čovjeka.

Na 204. stranici ove knjige, njen autor (koji je i sam istraživač i vrlo učevan mudrac), gotovo lakonski komprimira Teslina poznija istraživanja u ovakav zaključak: „Neće proći mnogo godina, a ljudski naučni dijalog sa Kosmosom će se proširiti do nivoa znanja o tome da je cjelokupna priroda zapravo živo biće i da je obdarena sviješću“.

Prije mnogo godina sam čitao brojne ruske analize i dokaze, a sa krajnjom ushićenošću sam poodavno gledao i naučno-dokumentarni film o vodi kao živućem stvorenju koje osjeća, koje vidi i koje pamti zauvijek!?

I? Nakon svih tih i takvih permutacija u mojoj osobnoj svijesti, obrazovnim klišeima, samospoznajama i naivnom cjeloživotnom iskustvu o Kosmosu i o nama u njemu kao slučajnom uzorku 'žive prirode koja je obdarena sviješću', nisam drugačije ni mogao gledati na svu ovu najnoviju pobunu Jadrana, na stravične vodene udare i olujne južne vjetrove što od Opatije i Trsta, do Venecije, Češke, Austrije i Njemačke... prkosiše ovih dana nemoćnom i jadnom čovjekovom umu zarobljenom u kandže profita, nemoralnosti i sopstvene plitkosti. 

Priroda je odlučila sve češće uzvraćati udarac. Jer je ljudska agresivnost i osionost prema prirodi i Kosmosu, već odavno, postala nesnošljiva. 

Dovoljan je samo ovaj podatak koji je (kakve li kosmičke datosti), objavljen samo nekoliko dana uoči još jednog velikog nevremena diljem Europe: ukupno bogatstvo milijardera u svijetu dostiglo je 8.900 milijardi dolara u 2017. godini. Prema rezultatima studije švicarske banke UBS i konzultantsko-revizorske kuće PwC, to je za 19 procenata više u odnosu na 2016. godinu.

Kineski milijarderi predvode taj trend, budući da njihov broj raste po gotovo dvostruko bržoj stopi nego li broj milijardera u Južnoj i Sjevernoj Americi i Europi, navode isti izvori. 

Prije 12 godina, u Kini je bilo 'samo' 16 milijardera, da bi njihov broj ove godine skočio na 373 što je porast za više od 2.200 postotaka. Donedavno siromašna zemlja socijalističke uravnilovke, danas ima udio od gotovo 20 posto u ukupnom broju milijardera u svijetu. Zar to ne govori dovoljno o tome koliko je svijet danas materijalno raslojen, koliko se srozala poslovna etika i koliko je pohlepa izgubila mjeru. 

I tu spasa nema! Jer profit je oduvijek izazivao pohotu za novim profitom. U tome i jeste njegovo prokletstvo.

Samoubilačka jagma za materijom će se, vjerujem, nastaviti i sutra. Sve do samouništenja ove vrste kvazimislećih stvorenja. A grandiozni Kosmos će ostati. I u njemu sva ona druga teslinovska priroda kao „živuće biće obdareno sviješću“. 

Jer i Kosmos i priroda se ponašaju racionalnije: malumnom čovječanstvu uzimaju samo ono što su mu prethodno, velikodušno, darovali kao božanstvenu privilegiju.
„Ko tebe kruhom, ti njega kamenom“, zar ne jadni čovječe!

Vaš Furešt