Novosti

07.01.2022

Cyber napadi na dame

Međunarodni dan borbe za suzbijanje nasilja nad ženama i djevojkama (25. 11.) još je jedna, sasvim prikladna, prilika da se muškarci crvene i stide pred 'slabijim spolom'. Jer, nasilje nad ženama je generalno u dramatičnom porastu, metodologija zlostavljanja predstavnica ženskog roda je sve raznovrsnija, a okrutnost nasilnika muškaraca sve je gora. 

Tri su me fenomena ovim povodom, ipak, posebno zaintrigirala: dramatičan porast zlostavljanja putem interneta; sve veći broj zlostavljača iz redova vlasti; te činjenica da su najčešća meta takvih napada novinarke! Imajući u vidu da i u istarskim medijima, čini mi se, dominaciju imaju dame, neka ovo fureštanje bude moj preskromni, al' iskreni i kolegijalni, doprinos njihovoj većoj osobnoj sigurnosti i profesionalnom spokojstvu.

Prema najnovijem globalnom istraživanju Evropske federacije novinara (IFJ) sa sjedištem u Bruxellesu (objavljenom tik uoči UN-ovog Međunarodnog dana za suzbijanje nasilja nad ženama), gotovo dvije trećine novinarki širom svijeta (oko 64%) podvrgnuto je zlostavljanju putem društvenih mreža i po drugim online kanalima.

Prema kodifikaciji IFJ-ovih istraživača, online uznemiravanje podrazumijeva različite oblike nasilja. Od lažnog udvaračkog predstavljanja, cyber-uhođenja, seksističkih poruka i komentara, preko vrijeđanja, profesionalnog i ljudskog ponižavanja, do prijetnji silovanjem, otmicama i likvidacijom. 

Malteška novinarka, blogerka i kolumnistica Daphne Caruana Galizia, prije smaknuća podmetnutom bombom u njenom automobilu početkom proljeća ove godine, dugo je vremena proživljavala sva od gore navedenih zlostavljanja. I više od toga. 

Zamrzavali su joj bankovne račune. Ubacivali u kuću molotovljeve koktele. Montirali joj desetine tužbi za „klevetu“. A svi napadi su uglavnom stizali iz vlasti i tajkunskih jazbina. I opet se nije dala ušutkati. Imala je karakter i radila po kodeksu. Samo kukavički montiranu bombu nije mogla nadvladati. Zajedno s automobilom, tog aprilskog dana, dignuta je u zrak. Jer nije bila poslušna!
"Natjerali su me u ono što je zapravo nacionalni žrtveni jarac. Gotovo 30 godina, i sada nema povratka", kazala je desetak dana prije likvidacije.

Među onim novinarkama koje su pretrpjele neki od vidova online zlostavljanja, 47% ih je priznalo da ne prijavljuju takve slučajeve zbog straha od kompromitacije i predodžbi o neefikasnosti vlasti. A kada to i učine, njihove se ispovijsti uglavnom (oko 40%) redistribuiraju putem medija i društvenih mreža, umjesto da budu nalog za istragu organima gonjenja.

Većina zlostavljanih ispitanica je, također, potvrdila da su online napadi na njih imali psihološke učinke poput anksioznosti ili stresa (63%). Oko 38% ih je priznalo posljedičnu samocenzuru, a 8% ih je u konačnici izgubilo posao.

Međudržavni savjetnik IFJ-a za rodna pitanja, Mindy Ran, smatra da su napadi protiv novinarki jedan od najbrže rastućih oblika rodno uvjetovanog nasilja (GBV). „Digitalne platforme su postale'bastion kukavica' jer omogućuju jednostavnost, nekažnjivost i anonimnost agresije“, izjavio je Ran s potpunim pravom.

Ovogodišnje, kao i lanjsko istraživanje, potvrđuje indolentnost policije i nepripremljenost pravosuđa i drugih organa vlasti za detekciju i procesuiranje ovakvih oblika nasilja. Tu je i nedostatak mehanizama potpore žrtvama, te anahronost zakonodavstva kojim bi se na međunarodnom i na nacionalnom nivou suzbijalo online nasilništvo. 

Zbog svega ovoga Vas pozivam da i Vi sudjelujte u 16 dana IFJ-ovog aktivizma, u kampanji protiv nasilja nad ženama. Od 25. studenoga (Međunarodnog dana za ukidanje nasilja nad ženama), do 10. prosinca, Dana ljudskih prava! 

Organizirajte događaje, rasprave i demonstracije kako biste potaknuli djelovanje za suzbijanje nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta!
Ne šutite, jer šutnjom i Vi, nehotice, osnažujete nasilnike. 

Objavljujte screenshotove zlonamjernih tweetova i pritom koristite #DontTroll #STOPVAW #OrangeTheWorld, #HearMeToo, #EndVAW.
Poviknimo složno: „Dole nasilje nad ženama“!

I nad novinarkama! Jer su one dame posebne vrste!

Vaš Furešt