Novosti

07.01.2022

Ne može Tajani protiv Tajanija

Da politike nema bez populizma, to je poznato. Kao i to da, sam po sebi, svaki populizam nije otrovan. Populizam koji se oslanja na većinu i služi većini, sastavni je dio demokratije jer „nije dovoljno među narod stati, valja među narodom ostati“, govorio je i sam Stjepan Radić. Tek kada populizam prerasta u popularizaciju nacionalizma, šovinizma ili fašizma, tada tolerancija prema populizmu prestaje.

Tako se dogodilo upravo prošlog vikenda kada je desničarski italijanski političar Antonio Tajani s pozicije predsjednika Europskog parlamenta, populistički kliktao "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!" Znao je da će upravo tako izazvati pljeske prisutne publike koja se u nedjelju okupila na obilježavanju „Dana sjećanja talijanskih žrtava“ tokom Drugog svjetskog rata u Basovizzi, na slovenačko-italijanskoj grancici kod Trsta.

Tajanijeva izvinjenja, očekivano, sustižu sada jedno za drugim.

Tajani sada tvrdi da on, zapravo, nije rekao ono što je i sam objavio na društvenim mrežama. On nije baš tako mislio. Tajani naknadno izražava žaljenje ako je bio "krivo protumačen" i ako je "nekoga uvrijedio".

Nije se u nedjelju radilo ni o izražavanju „teritorijalnih pretenzija“, već samo o "poruci mira kako se tragična povijest više nikada ne bi ponovila...“ obrazlagao je Tajani u ponedjeljak svjestan da je nedjeljnim govorom postigao svoj cilj: probudio je duhove prošlosti, privukao pažnju italijanske desnice i pobrao poene u krugovima do kojih mu je uoči predstojećih europskih parlamentarnih izbora najviše stalo.

Sve ostalo je politički folklor pa i naknadni pristanak da u znak isprike posjeti nekadašnji nacističko-fašistički logor Risiera di San Sabba u Trstu u kojemu su ubijene hiljade Slovenaca, Hrvata, Židova i talijanskih antifašista u zadnje dvije godine Drugog svjetskog rata.

Tajani se u nedjelju „kao Talijan“ tek samo prisjećao „tolikih mrtvih koji su ostali izvan svoje domovine nakon Drugog svjetskog rata", ne želeći "uvrijediti niti Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog", rekao je Tajani u Europskom parlamentu u utorak, dva dana nakon sramnog govora održanog u nedjelju.

Iako sada govori o tome kako se radilo o „nesporazumu“, „krivoj interpretaciji“ njegove izjave, i o „izvlačenju iz konteksta“, Antonio Tajani je i u utorak ponovio da ne vidi ništa loše u tome što je „pozdravio prognane Talijane iz Istre i Dalmacije“ jer time nije imao namjeru „pretendirati na načiji teritorij".

Krivica, dakle, nije do njega već do „totalitarnih režima“ koji su „radili loše stvari“.
„Svi smo počinili pogreške u prošlosti, svi znamo što se dogodilo tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, svaka strana je napravila pogreške i svaka strana je pretrpjela žrtve...“, govori Tajani danas u svoju odbranu, svjesno ili nesvjesno dovodeći u istu ravan italijanski fašizam i NDH-ovsku veleizdaju Istre, Dalmacije i hrvatskog otočja s oslobodilačkom borbom protv fašističkog totalitarizma!

To je još gore od onoga što je aktualni predsjednik EU parlamenta govorio u nedjelju u Basovizzi kod Trsta.

Ako u nedjelju možda i nije zaslužio da bude opozvan s funkcije predsjednika Europskog parlamenta, svojim kasnijim kvazi izvinjenjima koja su uslijedila u ponedjeljak i utorak, Tajani je to zasigurno zaslužio.

Ne može Tajani protiv Tajanija!

Vaš Furešt