Lokalne vijesti

07.10.2013

Povijesno-gastronomski doživljaj Plominske bele nedeje

Loše vrijeme i kiša nisu jučer omeli održavanje tradicionalne Plominske bele nedeje. Program je doduše morao biti skraćen i prilagođen vremenskim prilikama, ali su posjetitelji, kojih ipak nije bilo previše, mogli uživati u povijesno-gastronomskom eventu. Nakon svete mise, je u lapidariju povjesničarka umjetnosti Rafaela Paliska govorila o povijesti ovog gradića od antike do današnjeg vremena, a vjerno ju je govoreći o gastronomiji tog razdoblja pratio profesor kuharstva iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule Ljudevit Sabo. Ali nije on samo govorio, već je i pripremio delicije iz tih razdoblja, o čemu je rekao: (ton – Ljudevit Sabo). A što je sve pripremio i što su posjetitelji naravno mogli kušati: (ton – Ljudevit Sabo 1).Našlo se na stolu i čevapa, tufahija i krafa.  Za glazbeni ugođaj se nakon povjesno-gastronomskog doživljaja u crkvici svetog Jurja  pobrinula pjevačica Karin Kuljanić uz klavirsku pratnju Roberta Grubišića. Svoje su proizvode na Beloj nedeji nudili Pčelarstvo Peteani i OPG Ljubica Sošić, a moglo se kušati i mlado vino, malvazija Tomaz. Plominsku belu nedeju organizirali su Turistička zajednica Kršana, Župa Svetog Jurja u Plominu, Sportsko ribolovno društvo Plomin i restoran „Antonio“ iz Vozilići.

bela nedeja2 plomin

bela nedeja3 plomin

Ljudevit Sabo, profesor kuharstva iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule

bela nedeja4 plominJela antičke kuhinje