Lokalne vijesti

14.05.2024

Studenti zagrebačkog sveučilišta i Švedske posjetili tvornicu ROCKWOOL u Pićnu

U okviru projekta ROCKWOOL i studenti, odnosno suradnje akademske zajednice i industrije, 90 studenata Građevinskog fakulteta i Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članova udruge eSTUDENT kao i 20 studenata iz Jönköping University iz Švedske bili su na edukativnom putovanju u tvornicu ROCKWOOL u Istri. Ovaj posjet označava doprinos u premošćivanju jaza između teorijskog znanja i praktične primjene. Posjet tvornici ROCKWOOL primjer je važnosti povezivanja obrazovnog sustava s poslovnim operacijama u realnom sektoru koje donosi brojne benefite. 

Studenti su imali priliku svjedočiti procesu proizvodnje izolacije od kamene vune, od sirovina do gotovih proizvoda. Ovo iskustvo iz prve ruke poboljšava njihovo razumijevanje inženjerskih principa i proizvodnih tehnika. Interakcija s profesionalcima u tvornici omogućila je studentima da steknu uvid u izazove s kojima se industrija suočava. Učili su između ostalog i o održivim praksama, kontroli kvalitete i ulozi inovacija u održavanju prednosti na tržištu. Posjet je omogućio umrežavanje između studenata, djelatnika fakulteta i stručnjaka iz industrije, a što svakako pruža potencijal suradnje na istraživanjima kao i budućih prilika za zapošljavanje. Gledanje uspješnog proizvodnog pogona na djelu nadahnjuje učenike da svoje znanje primijene u praksi. Potiče ih da razmišljaju izvan udžbenika i zamišljaju svoju ulogu u oblikovanju budućnosti inženjerstva i održivosti.

"Suradnja naše udruge eSTUDENT s tvrtkom ROCKWOOL potvrđuje našu misiju povezivanja akademske zajednice i industrije. Ovakvi susreti imaju ključnu ulogu u stvaranju platformi za razmjenu znanja i praktičnih iskustava učenja. Zahvalni smo tvrtki ROCKWOOL što nas je ugostila i pružila mogućnost širenja sfera i networkinga što je zasigurno najbolji primjer dobre prakse rada sa studentima", rekao je Filip Begović, predsjednik Udruge eSTUDENT.

Zahvaljujem profesorima s Građevinskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao i vodstvu eSTUDENT na odličnoj suradnji. Svi mi imamo zajedničku viziju i kao nastavnici, studenti i lideri u industriji a to je stvoriti simbiotski odnos koji koristi svima uključenima. Povezivanjem teorija u učionici s aplikacijama u stvarnom svijetu osnažujemo sljedeću generaciju inženjera i inovatora“, kazala je Anđelka Toto Ormuž, voditeljica korporativnih poslova ROCKWOOL Adriatic. “ROCKWOOL je globalni lider u održivoj izolaciji od kamene vune. Upravo zbog naše predanosti ekološkoj odgovornosti, razvoju inovacija i doprinosu zelenijoj budućnosti, ovakvi susreti su nam izuzetno bitni jer ih vidimo kao inspiraciju i početak novih suradnja“, ustvrdio je Aleks Fonović, direktor tvornice kamene vuna Rockwool u Pićnu.