Lokalne vijesti

14.05.2024

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske traži veće plaće za djelatnike Dječjeg vrtića Kockica Kršan

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske uputio je Općini Kršan, kao osnivaču Dječjeg vrtića „Kockica“, odnosno načelniku Romanu Cariću zahtjev za usklađivanje materijalnih prava zaposlenih u vrtiću s materijalnim pravima zaposlenim u osnovnim školama.Kao što vam je poznato, od 1. ožujka na snagu je stupila Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojima se uređuju plaće zaposlenih u osnovnim školama. Člankom 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju propisano je da plaće zaposlenih u predškolskim ustanovama moraju biti jednake plaćama zaposlenih u osnovnim školama. Stoga osnovica za izračun plaće mora iznositi 947,18 eura“, stoji između ostalog u dopisu Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske koji potpisuje njegova predsjednica Božica Žilić.

Ona u dopisu nadalje ističe kako je Sindikat svjestan činjenice da postoji veliko zaostajanje plaća zaposlenih u Dječjem vrtiću Kockica Kršan za plaćama zaposlenih u osnovnim školama, „ali zakoni i ostali pozitivni propisi Republike Hrvatske se moraju poštivati.“ „Svjesni smo i težine koju obveze isplate i osiguranja sredstava za plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću može imati na proračun jedinice lokalne samouprave, ali spremni smo učiniti ustupak i do izjednačavanja plaća doći kroz nekoliko etapa“, zaključuje predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić, koja od načelnika Općine Kršan očekuje protuprijedlog.

U odgovoru upućenom Sindikatu, ali i općinskim vijećnicima, Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Kockica i medijima, općinski načelnik Kršana Roman Carić ističe kako su plaće i materijalna prava djelatnica/ka u DV Kockica Kršan u proteklih cca godinu dana rasli za više od 20 %, uz dodatno povećanje svih neoporezivih davanja iz Proračuna, u maksimalnom iznosu.

Usklađivanje sa Zakonom, koliko god bila nužnost, odgovornom tvrdim, u ovom je trenutku nemoguće i prijeti potpunim raspadom proračuna Općine Kršan. Kao potvrda mojih tvrdnji svjedoči i sve veći broj štrajkova vrtića na nacionalnoj razini iz kojeg saznajem(o) u medijima, a upravo iz financijske nemogućnosti jedinica lokalne samouprave za daljnjim povećanjem materijalnih prava zaposlenih u Vrtićima čiji su i osnivači“, veli Carić. Dodaje i kako će se u dogledno vrijeme na ovu temu sazvati tematska sjednica Općinskog vijeća na koju će biti pozvani predstavnici Dječjeg vrtića Kockica, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i sindikalna povjerenica u Dječjem vrtiću Kockica.